Przejdź do głównej zawartości

moda na wypieki

Dziwne rzeczy się dzieją... kiedyś normą było, że każda szanująca się gospodyni umiała piec, gotować i robić wszelkie zaprawy do słoików, dziś jest to moda.
U mnie nic nie smakuje dwa razy tak samo, bo nie umiem trzymać się kurczowo przepisów, ale jednak intuicja dobrze mi podpowiada. Dziś pierwszy mój przepis, reszta pewnie wyląduje na innym blogu wkrótce.



Ciasto czekoladowe z bananami 

na tortownicę 21cm ( na zdjęciu forma silikonowa tylko jako zabezpieczenie przed wyciekającym sosem)

na spód:
nie cała szklanka kakao ok 200ml
125 g masła
6 jajek
pół szklanki cukru pudru

W rondelku roztopić masło i dodać do niego kakao, wymieszać na jednolita masę, ostudzić.
Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z połową porcji cukru. Ubić pozostałe białka na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli oraz reszty cukru. Do ubitych jajek z żółtkami dolewać powoli ostudzone kakao z masłem, gdy całość się połączy wmieszać szpatułką delikatnie pianę z białek. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu aż ciasto wyrośnie i zacznie pękać, w trakcie studzenia opada, ale to nic nie szkodzi!

Tak w tym przepisie nie ma mąki!


na wierzch:
500 ml śmietany 30%
serek mascaropne 1 opakowanie
4 łyżki cukru pudru
4 banany

do sosu:
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki mleka

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, wmiksować serek mascarpone aż do uzyskania jednolitej masy.
W gorącej kąpieli roztopić czekoladę, połączyć ją z mlekiem oraz brązowym cukrem. Ostudzić.
Na wystygnięte ciasto pokroić banany oraz rozłożyć krem, w kremie za pomocą szpatułki uformować rowki, które sprawią, że sos pozostanie tam gdzie jego miejsce.Całość oblać zimnym sosem z białej czekolady.

Ciasto jest mokre i miękkie, a krem wręcz jedwabisty! Polecam i życzę smacznego!


Komentarze

  1. Gdybym kilku lat nie spedzila z dziecmi w domu, tez nie mialabym pojecia o gotowaniu.
    Takie czasy, ze czlowiek wiecznie zabiegany.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

ROZMIAR XXL - jak powiększyć wykrój?

Niestety najczęściej jest tak, że najciekawsze wykroje w burdzie są dostępne w rozmiarach 36 - 44, wówczas jednak nie załamuję rąk tylko biorę się do pracy nad wykrojem. Każdy wykrój można przerobić na wiele sposobów, a operując wśród krojów z burdy czuję się dość bezpiecznie, że wszystko będzie pasować. Przed przystąpieniem do korygowania szablonu warto dobrze się zmierzyć i ocenić proporcje ciała. Ja noszę rozmiar 48, ale nawet jak na taki rozmiar mam duży biust i nie wielkie wcięcie w talii - przy pracy nad nowymi ubraniami muszę brać to pod uwagę. Wybierając krój zwracam uwagę na podkroje pach i szerokość w obszarze brzucha, aby wszystko było jak trzeba. Dziś w moje ręce trafiło nowe wydanie burdy i od razu urzekła mnie bluzka z baskinką, w ramach rozsądku jednak postanowiłam ją przerobić by pasowała do mojej sylwetki. To taki kompromis - będzie bluzka z ciekawym rękawem i cięciem na wysokości biustu, ale ze zmienionym dołem.
Znając swoje wymiary i wiedząc w jakich partiach ciał…

modna spódnica z niemodnych spodni

Dziś przepis na szybką metamorfozę spodni. Na pewno każdy z Was znajdzie w swojej szafie zalegające gdzieś na dnie, nielubiane lub niemodne stare jeansy. Można je szybko i tanio zamienić w nowy ciuch, który stanie się być może tym ukochanym.

Do metamorfozy potrzebne są:


spodnie jeansoweaplikacje nożyczkiszpilkimaszyna do szyciażelazko
 Zmierz spodnie i wyznacz długość jaka Ci odpowiada, jeżeli spódnicę chcesz podwinąć pamiętaj o dodaniu zapasu. Obetnij nogawki wg wyznaczonej długości. Natnij spodnie przy szwie wewnętrznym,aż do szwu łączącego w kroku przechodzącego do zamka, uważaj by nie uszkodzić ozdobnego szwu. Nałóż dwie nogawki na siebie na środku spódnicy tak aby powstał przód spódnicy z rozporkiem. Przypnij szpilkami.

Przewróć spodnie na lewą stronę i zaznacz prosty szew środkowy wg złożenia.Przypnij szpilkami.
Zszyj szew środkowy przodu.Zszyj szew środkowy tyłu aż do zgubienia. Naszyj aplikacje, jeżeli używasz termoaplikacji dla pewności też warto je przyszyć.Szyj drobnym ściegiem - b…

Jak uszyć koronkową bieliznę plus size?

Bielizna ma znaczenie, w modzie - coraz większe, nieśmiało wychyla się z głębokich dekoltów lub wychodzi na pierwszy plan pod przezroczystymi kreacjami. Trend na bieliźniane topy lub koronkowe lekkie jak piórko sukienki bardzo mi się podoba. Żeby uszczknąć coś dla siebie uszyłam komplet bielizny, stanik z powodzeniem może być dodatkową ozdobą w kopertowych bluzkach, założony na cielistą bardotkę zmienia zupełnie jej charakter.
 Przy konstruowaniu stanika posłużyłam się wykrojem z burdy 1/2012 gdzie znalazłam bieliźniany top, jego kształt pomógł mi zrobić wykrój trójkątów - oczywiście powiększyłam je odpowiednio do mojego rozmiaru. Na wykrój na figi wykorzystałam moje ulubione, po prostu je odrysowałam z lekkim zapasem na gumkę w pasie. Tkanina to rozciągliwa koronka, którą wycięłam w zęby, żeby było bardziej ozdobnie. Całość obszyłam gumką z tiulową falbanką, gumka również posłużyła mi za ramiączka w staniku i pas pod miseczkami.To bardzo proste, wystarczy chwila, odrysowanie ulubione…