piątek, 18 października 2013

moda na wypieki

Dziwne rzeczy się dzieją... kiedyś normą było, że każda szanująca się gospodyni umiała piec, gotować i robić wszelkie zaprawy do słoików, dziś jest to moda.
U mnie nic nie smakuje dwa razy tak samo, bo nie umiem trzymać się kurczowo przepisów, ale jednak intuicja dobrze mi podpowiada. Dziś pierwszy mój przepis, reszta pewnie wyląduje na innym blogu wkrótce.



Ciasto czekoladowe z bananami 

na tortownicę 21cm ( na zdjęciu forma silikonowa tylko jako zabezpieczenie przed wyciekającym sosem)

na spód:
nie cała szklanka kakao ok 200ml
125 g masła
6 jajek
pół szklanki cukru pudru

W rondelku roztopić masło i dodać do niego kakao, wymieszać na jednolita masę, ostudzić.
Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z połową porcji cukru. Ubić pozostałe białka na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli oraz reszty cukru. Do ubitych jajek z żółtkami dolewać powoli ostudzone kakao z masłem, gdy całość się połączy wmieszać szpatułką delikatnie pianę z białek. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu aż ciasto wyrośnie i zacznie pękać, w trakcie studzenia opada, ale to nic nie szkodzi!

Tak w tym przepisie nie ma mąki!


na wierzch:
500 ml śmietany 30%
serek mascaropne 1 opakowanie
4 łyżki cukru pudru
4 banany

do sosu:
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki mleka

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, wmiksować serek mascarpone aż do uzyskania jednolitej masy.
W gorącej kąpieli roztopić czekoladę, połączyć ją z mlekiem oraz brązowym cukrem. Ostudzić.
Na wystygnięte ciasto pokroić banany oraz rozłożyć krem, w kremie za pomocą szpatułki uformować rowki, które sprawią, że sos pozostanie tam gdzie jego miejsce.Całość oblać zimnym sosem z białej czekolady.

Ciasto jest mokre i miękkie, a krem wręcz jedwabisty! Polecam i życzę smacznego!


1 komentarz:

  1. Gdybym kilku lat nie spedzila z dziecmi w domu, tez nie mialabym pojecia o gotowaniu.
    Takie czasy, ze czlowiek wiecznie zabiegany.

    OdpowiedzUsuń